понедељак, 24. април 2017.

Prkosni Kablar



Kada uperiš oči iz Ovčar Banje ka Kablaru, njegovi oštri vrhovi seku pogled na delove. Ako ti baš padne na pamet da  se na njih i popneš, počeškaj se pre toga po glavi. Možda je bolje da sa temena otpadne malo peruti nego da ti noge „otpadnu“ od pentranja. Ako se baš „kofrčiš“, onda zajaši stazu broj 2 i gledaj samo u vrhove cipela...

Nekako po navici svraćamo u planinarski dom, na kafu i psihološke pripreme (žvakanje sendviča). Već sa vrata shvatih da nismo baš poželjni. Prazna sala, a konobar se uhvatio u koštac sa usisivačem. Pogleda nas mrko, pa nevoljno ugasi beštiju. Na tren zavlada muk.

-Jel radite?

-Aha!

Dok smo sedali za sto u ćošku, kraj prozora, dogega mrgud do nas i izbačajem vilice upita:

-Recite!?

Njegova poza, razmaknutih ruku i nogu je govorila:

-Ako naručite pet kafa, pucaću!!

Malo se odmakoh u stranu, za svaki slučaj i blaženim glasom naručih:

-Molim vas, tri domaće kafe i dva čaja.

Prostreli me pogledom, okrete se i nestade iza vrata. Sreća pa se Jelena i Ivona predomisliše i naručiše čaj, inače izgibosmo! Od sada nosim u rancu plinsku bocu i šoljice. Gde da ginemo zbog kafe!

Umesto metaka, donese čovek tople napitke i odmah mu videsmo  leđa. U praznom restoranu, bez muzike, mrtvu tišinu smo oživljavali smehom.

-U sledećoj najavi izleta, stavljam pancir pod obavezni deo opreme. Jeste malo težak, ali ako konobar prvi potegne, možda neće u glavu pucati.

-Što, baš je čovek prijatan.

-E Jelo, ako ti je prijatan, povedi ga kući.

-Naravno! Evo sad ću da ga pitam. Molim vas, da li bi ste...naplatili?

To kao da mu izazva senku osmeha na ukočenom licu. Stvori se kao munja, ponovo kraj stola, naplati i  kroz zube procedi:

-Doviđenja i svakako nam dođite i drugi put.

-Hvala! Biće nam užitak (samo kad odlučim da umrem).

Tužan rastanak sa konobarom, razveseliše planinari iz Ivanjice i Užica. Njih osam stigoše, po dogovoru na parking iznad doma. Neko upita:

-Hoćemo li ovde piti kafu?

-Neeee!

-Dobro, dobro. Mi smo već popili jednu.

-I mi smo. Mislim da bi još jedna bila ubitačna!

-Onda da krenemo na stazu odmah, pomenu Momčilo.

-Može! Hoćemo „dvojkom“ do vrha, „četvorkom“ nazad?

-Da, sigurnije je. Malo je klizavo, a ima i ostataka snega.

Uradismo jednu grupnu fotku, dok su se  zarobljene, egzotične ptice oglašavale iz mini zoo vrta.

Odmah iza doma kreće staza. Krenusmo i mi. Trinaest žigosanih. Samo tri devojke!? Obično je obratno...

Staza nas odmah uozbilji i povuče za đonove ka nejasnim obrisima vrhova Kablara. Sa druge strane Morave šepurio se Ovčar, sa belom kapom snega ispod antena. Strmi uspon usporava korake i greje telo. Molim, kliknite na aplikaciju Ložač i označite opciju-Shut down.

 Umesto toga skidoh sve do majice. Lakše se diše.

Malo odmora kod „Savine isposnice“. Uklesana je u liticu i dostupna samo pticama...danas i nama. Deo stene je izdubljen stalnim kapanjem vode, kao lavabo. Iznad je postavljen krst. Kutak za suočavanje sebe sa sobom. Možda i sa Bogom, ko ga ugleda...

U blizini je i stena sa urađenim merdevinama za penjače. Da odnekud naiđe Jimmy Page,  garant bi zasvirao onu našu:

- Stairway to heaven..

Vertikalna stena iznad glave vodi direktno u nebo. Bože oprosti! ali mi bi još malo hodali.

I, bogami, nahodasmo se. Noga pred nogu, sa stene na stenu. Podupiri se štapovima, pridržavaj se za grane, za kržljavo drveće. Briši znoj sa lica. Nečija stražnjica iznad glave. Hm, nije neki prizor. Neki se hvataju i za vazduh, pa proklizavaju. Ništa spektakularno! Pred sam kraj naporne staze, sretosmo čoveka u crvenom. Stoji sam na steni i pokazuje nam kuda se račva staza. Glasno se zapitah:

-Ko li je ovo markirao!?

Čovek u crvenom ispali kao iz topa:

-Ja sam markirao. Što? Nije dobro?

-Ne, ne! Sve je ok, nego kontam, mogli smo i onim merdevinama...

Svaki težak uspon  vas  nagradi  dobrim vidicima. Iznad  takvog jednog, koji zmijoliku Moravu postavlja na dlan, proklizah i prostreh se po steni koliko sam dug. A Krsman samo što je zaustio odozgo:

-Pripazite ovde, dosta je klizavo!

Osetih jak bol u desnoj podlaktici. Poteče i krv. Na levoj šaci dva prsta nabijena, pridružiše  se bolu. Neka kost na dnu leđa jauče. Pomislih da je ruka slomljena. Kao da gubim svest. O, ironijo! A malopre sam ja nekog opominjao. Priđoše Goran i Ivona, uplašenih lica:

-Jesi dobro? Da vidim ruku. Gde si se još lupio? Jel te boli?

-Ništa, ništa, ništa! Auuuu, što boli, majke mu ga!!

-Hajde da ti previjemo to. Već je oteklo. Evo ti grudva snega. Stavi na hematom. Kako da ti pomognemo još?

-Lepo. Divna je stena, samo me gurnite jako...

-Nije njemu ništa, kad se zajebava!

-Ne, mrtav sam ozbiljan! Mislim,  relativno ozbiljan. Dobro je sada. Prepadoh se da ću povratiti onu divnu kafu, koju je napravio čovek blaženog izraza lica.

Osetivši da nema lomova i da su svi udovi na broju, poskočih napred. Dezinfekcija i previjanje nek sačekaju vrh. Svi su već gore. Bogdan stidljivo izvlači pljoskicu iz ranca. Spoljna dezinfekcija izvršena. Unutrašnju prepuštam drugima.

Vetar se poigravao sa oblacima, kao pas čuvar sa ovcama. Oduva par komada prema vrhu Ovčara, pa ih vrati iznad Kablara i sruči na krila svadljivih gavranova, koji su igrali svoju igru letenja u krug. Po kamenim stolicama sedimo, jedemo, govorimo, slušamo...

-E, a jel znate onaj vic, kad svekrva pita snaju na svadbi, pred prvu bračnu noć:

„ a što si se snuždila, kćeri? Ništa ne brini, to ne boli, čak je i lepo! Nasmej se i uživaj! Sad ćete to stalno da radite.

„Ma majka,  super se ja krešem, nego mi frka, ko će ovoliko suđe oprati“!?



 -A, jel dobar? Jel dobar?


I tako. Društvo se razrakolilo, kao kokoške posle upravo snešenih jaja. Prosto i uživancija je do jaja. Ponekad zagledam ruku. Sve je na mestu. Nema viška delova. Sakupljam to što ima, pa se okupljamo za spust. Idemo „četvorkom“, mada postoji i „petica“.  Zadovoljni smo i vrlodobrim uspehom. Idemo „kroz šljivike  i livade“,pored  par „ugašenih“kuća. Zašto mi je to poznato...

Kraj ograde neko ugleda gmizavca, misleći  da je zmija. Podugačak  izdanak guštera „slepića“ je  pokušavao da se malo ugreje. Uzeh  ga u ruku. Hladan kao led me gledao ravnodušnim pogledom. Malo ga pomazih po glavi i pustih da nastavi  njegovu joga vežbu puzanja.

Otpuzasmo i mi zmijolikom stazom, natrag do doma. Predložih još  malo druženja. Nebojša upita:

-Hoćemo piti kafu ovde, u domu ? Izgleda da je gužva , imaju svadbu. Da idemo u banju?

- Može banja! Nikako u dom! Ni sa mladine strane!



Dopisnik iz Džepova Prirode:

Branislav Makljenović

Нема коментара:

Постави коментар